Добро пожаловать в дополнения SeaMonkey.
Добавляйте дополнительные функции и стили, чтобы настроить SeaMonkey по своему вкусу.
ЗакрытьSvenska Fria Ordlistan 1.17.1webext
автор Göran Andersson
Ett verktyg för stavningskontroll. Ordlistan har utvecklats ideellt utan stöd från de språkvårdande institutionerna. Använd den på egen risk.
Об этом дополнении
Detta är ingen riktig ordlista utan bara ett primitivt verktyg för stavningskontroll som jag snickrat ihop på min fritid. Mitt material bygger inte på SAOL eller någon annan tillförlitlig källa. Följaktligen är det varken komplett eller helt korrekt. Skribenter som eftersträvar "snille och smak" bör vända sig till Svenska Akademien, för den här ordlistan saknar såväl snille (den bedömer inte orden utifrån sitt sammanhang) som smak (den innehåller åtskilliga slangord, könsord och gräsliga rasistiska nyord). Enligt kloka och lärda personer bör en ordlista vara utformad på ett konsekvent sätt, men den här ordlistan är på många sätt ytterst inkonsekvent (den godkänner "minner" men inte "minna", "antigener" men inte "antigen", den innehåller ovanliga ord som "neuroendokrinologi" men saknar mer frekventa ord som "ängd" och "tita" osv.) Faktum är att Svenska Akademiens ständige sekreterare och svenska massmedier har fastslagit att min ordlista är "koko" och "kass".
Låt bli att installera och använda den här ordlistan om du
- vill ha en hundraprocentigt pålitlig stavningskontroll,
- inte vill använda en hemmasnickrad gratisordlista, eller
- föredrar "snille och smak" framför "koko och kass".
Fördelen med just denna ordlista är att den känner igen ett mycket stort antal (miljontals) ordformer och normalt rödmarkerar ytterst få korrekta ord samtidigt som den oftast upptäcker nästan alla stav- och skrivfel (inklusive tusentals vanliga fel som de flesta andra verktyg för stavningskontroll häpnadsväckande nog missar).
Bruksanvisning
Ordlistan ger stavningskontroll i flerradiga textinmatningsfält. Det är alltså bara text man själv matar in som kontrolleras. Ord som misstänks vara felstavade rödmarkeras. Av olika skäl händer det ibland att rättstavade ord rödmarkeras och att felstavade ord släpps igenom. Därför ska man absolut inte lita blint på stavningskontrollen. (Detsamma gäller för all automatisk stavningskontroll och är inget specifikt för just den här ordlistan.)
Det finns två olika ordlistor i detta Firefox-tillägg: en sverigesvensk och en finlandssvensk. Den senare är främst avsedd för dem som bor i Finland eller på Åland. Den huvudsakliga skillnaden mellan dem är att den finlandssvenska ordlistan tillåter aningen färre slangord men har utökats med ett antal finska ort- och personnamn samt ett antal ord som ofta används i Finland men som de flesta sverigesvenska skribenter inte känner igen. För att ange vilken ordlista som ska användas högerklickar man i textinmatningsfältet; under menyn "Languages" väljer man sedan "Swedish" eller "Swedish (Finland)". Om man har en svensk utgåva av Firefox, så heter menyn förstås "Språk", och man ska välja "Svenska" eller "Svenska (Finland)".
Om man högerklickar på ett rödmarkerat ord, så får man ibland en lista av snarlika ord, "rättstavningsförslag". Ifall det rödmarkerade ordet inte var felstavat, så ska man självfallet ignorera rättstavningsförslagen. Och även om ordet faktiskt var felstavat, så är det inte alls säkert att den korrekta stavningen finns med bland rättstavningsförslagen. Därför är det oerhört viktigt att man inte accepterar något av rättstavningsförslagen utan att noggrant ha försäkrat sig om att det är just det ord man hade för avsikt att skriva. Stödet för att generera och rangordna rättstavningsförslagen är ytterst svagt i Mozillas program. Därför är denna funktion så pass dålig att man bör använda den med stor försiktighet eller t.o.m. undvika den helt.
Vad beträffar vilka rättstavningsförslag som ges till rödmarkerade ord finns en annan skillnad mellan den sverigesvenska och den finlandssvenska ordlistan: den senare tillåts hitta på egna sammansatta ord som förslag medan den förra inte tillåts att göra det. Om man t.ex. skriver "hästkapplöppningsbana", så finns den korrekta stavningen "hästkapplöpningsbana" som ett förslag ifall man använder den finlandssvenska ordlistan men inte ifall man använder den sverigesvenska ordlistan. Vid felstavning av långa och komplicerade sammansättningar är det en fördel att man får automatiskt genererade sammansättningar, men vid felstavning av kortare ord kan de automatiskt genererade förslagen ibland te sig besynnerliga eller löjeväckande, eller t.o.m. vilseledande. Det är därför de automatiskt genererade sammansättningarna inte tillåts i den sverigesvenska ordlistan. Skribenter som har tillräckligt god språkkänsla för att kunna ignorera knäppa automatgenererade sammansättningar rekommenderas dock att använda den finlandssvenska ordlistan.
Kända fel
- Vissa felstavade ord godkänns. Om ett felstavat ord (t.ex. "bredden" i frasen "fylld till bredden") är identiskt med något annat relativt vanligt korrekt ord, så rödmarkeras det inte.
- Ord som innehåller siffror kontrolleras inte. Därför rödmarkeras inte t.ex. "33-årigen" eller "22-nanometertekniken". (Däremot rödmarkeras "trettiotreårigen" och "tjugotvånanometertekniken".) Detta är mycket olyckligt eftersom sådana ord är rikligt förekommande i svenska språket.
- Sammansatta ord ges inte alltid som rättstavningsförslag. Trots att t.ex. "tjugotvånanometerstekniken" är ett godkänt ord, ges det inte som rättstavningsförslag om man stavar det fel. Detsamma gäller för åtskilliga andra sammansatta ord. Detta fel drabbar bara den sverigesvenska ordlistan, inte den finlandssvenska.
- Avslutande bindestreck tas inte med i stavningskontrollen. Därför rödmarkeras exempelvis den korrekta stavningen "ränte-". Självfallet blir det tokigt om man i sådana här fall litar på rättstavningsförslagen och t.ex. låter programmet ändra till det felaktiga "ränta-". Löjligt nog är "ränte-" ett av rättstavningsförslagen...
- Punkter tas inte med i stavningskontrollen. Därför rödmarkeras exempelvis den korrekta stavningen "dvs." (eller snarare, de tre första bokstäverna stryks under i rött men inte den avslutande punkten). Löjligt nog är "dvs." ett av rättstavningsförslagen...
- Kolon tas inte med i stavningskontrollen. Därför rödmarkeras exempelvis "vd:arna" (eller snarare, de fyra sista bokstäverna stryks under i rött).
- Särskrivningar och grammatiska fel rödmarkeras inte.
- Många rättstavade ord rödmarkeras. T.ex. godkänner ordlistan inte "kockan", "amt", "datachips", "väll", "dödskallemaskar", "fästig", "minde", "vilopulser", "stuts" och tusentals andra ord som finns i SAOL.
- Många konstiga ord godkänns T.ex. godkänner ordlistan "himmelsbord", "historiejackor", "gratistillståndsförsäljning" och hundratusentals andra knäppa sammansättningar.
Dessa fel beror huvudsakligen på att tokeniseraren (dvs. den komponent som filtrerar ut ord ur en text) i Mozillas program är anpassad för engelska språket och inte svenska, samt på att Mozillas program skickar ett separat ord i taget till stavningskontrollen, så att min ordlista måste gissa sig till huruvida ordet är korrekt eller inte utan att kunna ta hänsyn till sammanhanget. Andra orsaker till att vissa ord felbedöms är att många ovanliga ord och egennamn utelämnats och åtskilliga besynnerliga sammansättningar tillåts eftersom ordlistan därigenom förbrukar mindre av datorns minne, samt att utvecklingsarbetet lider av bristande resurser (projektet består av en enda utvecklare som betalat vartenda öre av de omfattande utvecklingskostnaderna ur egen ficka).
För mer information, se Svenska Fria Ordlistan
Göran Andersson.<initgoran@gmail.com>